Dossier de premsa

DE LA FUSTA A LA FUSTA

La història del Grup Derivados Forestales (1942-2006)

Sinopsi del llibre

De la fusta a la fusta. La història del Grup Derivados Forestales (1942-2006) és una visió innovadora del salt d’una petita empresa catalana, Derivados Forestales, S.A., dedicada a la destil·lació de la fusta, a les faldes del Montseny, que Àngel Surroca va transformar en un Grup d’empreses punteres a nivell mundial dins el sector de la química.

Entre 1954 i 2006 va anar formant un Equip guanyador i els seus testimonis, al costat dels d’alguns col·laboradors externs, aporten la seva experiència. Un camí que va de Sant Celoni a Utiel, passant per tots els productes del formol i el paraformol (Fydsa, Almussafes, València), les pols de moldeig (Aicar, Cerdanyola del Vallès, Barcelona), la penta i la dipenta (Polialco, Tortosa, Tarragona), amb les coles i les resines com a font d’innovació permanent i competitivitat imbatible, com es va comprovar en l’elaboració dels taulers (Utiel, S.A., Utiel, València). I, encara, la fabricació d’un producte de venda al detall com les pastilles per a piscines fabricades a Delsa (Llerona, Barcelona).

La capacitat d’Àngel Surroca per avançar-se als esdeveniments és la clau de la grandesa del Grup amb cinc fàbriques a Espanya, dues a Mèxic, i una a França. A més de les plantes que es van construir claus en mà a França, Egipte i l’Índia, cal sumar-hi les delegacions comercials al Regne Unit, Alemanya, la Xina, Indonèsia, el Japó i els Estats Units d’Amèrica.

Quan es va vendre el Grup, tres productes ocupaven el podi en producció i venda: el paraformol, primer a nivell mundial, el pentaeritritol i les pols de moldeig, segons a nivell mundial. Les més de 200 patents demostren la capacitat d’innovació i millora de productes i processos del Grup.

Pròleg, per Oriol Amat

“Aquest llibre aborda la història del Grup Derivados Forestales (1942-2006), empresa catalana del sector químic, des de la visió d’Àngel Surroca, un dels seus grans protagonistes, i de més de trenta membres del seu Equip. Al llarg del llibre, Surroca, que va dirigir l’empresa a partir de 1960, explica la trajectòria des de la seva incorporació el 1954, amb 19 anys, fins l’any 2006 en què es va vendre el que quedava del Grup Derivados Forestales a Ercros. 

Es tracta d’una temàtica rellevant, ja que l’empresa va assolir importants fites en generació de riquesa i ocupació. Una aproximació del valor generat per l’empresa el tenim en 240 milions d’euros, si es té en compte la valoració de 109,8 milions d’euros que és l’import de referència de la venda del 45% de les accions al Banc Sabadell, establerta el 2002. El Grup Derivados Forestales va acabar liderant el mercat mundial en productes com el paraformol, les pols de moldeig i el pentaeritritol, uns lideratges que encara avui perduren.”

Llegir pròleg sencer. 

Liminar, per Àngel Surroca

“El retrobament de l’Equip Surroca el dia del funeral de Pere Mir (16 de març de 2017).

L’esquela deia literalment: «Pere Mir Puig ha mort cristianament a Barcelona, a l’edat de 97 anys, el dia 10 de març del 2017. (E.P.D.) La seva esposa, Núria Pàmias Gibert, i família ho comuniquen als seus amics i a totes les persones que l’han acompanyat en la seva vida i els preguen una oració pel seu etern descans. La missa funeral se celebrarà dijous que ve, 16 de març del 2017, a les 12 hores, a l’església parroquial Sant Joan de Vilassar de Mar.»

Encara me’n recordo del primer dia
Aquí es troba l’origen d’aquest llibre. Perquè el funeral de Pere Mir va ser el punt de retrobament de molts dels integrants del meu Equip. I perquè encara sento la fonda abraçada de Joan Puig que tenia aquesta frase emotiva a cau d’orella: «Encara me’n recordo del primer dia, aquell 15 d’abril de 1975». Un emocionat recordatori, com si no hagués passat el temps, com si els anys transcorreguts haguessin estat una exhalació”.

Llegir liminar sencer. 

Epíleg, per Àngel Surroca

“Aquest inesperat, impactant i misteriós final, amb en Pere Mir, el meu segon pare, no l’havia pogut imaginar mai, però, de cop, s’ha fet realitat. Como si hagués portat una bena als ulls durant tota una vida amb ell i, de sobte, es fa la llum, una llum enlluernadora que em deixa quasi cec.
El llibre, el vaig començar el 2017, després de la mort d’en Pere, amb una gran il·lusió, il·lusió que no he perdut, gràcies a vosaltres, les persones que vau treballar dia a dia, any rere any a Derivados, però amb un final molt diferent del que tenia previst a l’inici.

El que és important és explicar al món el que vam fer i com ho vam fer i que sigui un referent per a les futures generacions, amb totes les llums i ombres.”

Llegir epíleg sencer. 

Nota a l’edició, per Ramon Balasch

“Aquest llibre es titula De la fusta a la fusta. La història del Grup Derivados Forestales (1942- 2006), perquè la història del Grup va de la fusta a la fusta, de la fusta dels boscos del Montseny i del Montnegre de Sant Celoni, que van alimentar els forns de 1942 a 1982, fins al projecte més emblemàtic de Surroca, la factoria de taulers d’Utiel (1984-2002) que transformava els residus de la fusta en nova fusta. I va estar a un pas d’avançar en
el disseny i la fabricació de mobiliari modulable.

De la fusta a la fusta és el viatge al cor dels boscos que defineix l’aventura vital i emprenedora d’Àngel Surroca, la pràctica i la lírica d’un creador de riquesa que ha sabut transformar la seva vida amb la incontenible recerca de la bellesa i de l’art.”

Llegir nota a l’edició sencera. 

Autor i col·laboradors

 

Àngel Surroca Surroca

Oriol Amat Salas

Disseny gràfic i maquetació
Quim Boix | BbCR

Realització
Edició a cura de Ramon Balasch

Imatges de la coberta i la sobrecoberta

Imatge del frontispici 1: Ramon Vinyes 
Imatge del frontispici 2: Ardèvol

Muntatge fotogràfic de coberta: Mural de l’Equip Surroca, realitzat per Quim Boix

Fotografia i documentació
Les fotografies que apareixen en el volum provenen de l’Arxiu Surroca Surroca, Fons Ramon Vinyes-Àngel Surroca, de les persones entrevistades i/o participants, així com dels diversos arxius especificats en cada cas.
L’editorial agraeix les facilitats concedides per:

Arxiu Nacional de Catalunya i l’Arxiu Municipal de Sant Celoni.
L’editorial ha posat tot l’afany a identificar-ne cada autor i a contactar-hi.

Fitxa tècnica

Fitxa tècnica
ISBN: 978-84-09-35819-9
Idioma: català
Any d’edició: 2022
Matèria: Biografia
Pàgines: 640 pàg
Enquadernació: cartoné
PVP exemplars: 50 €, IVA inclòs.
Punt de venda: llibreries de Catalunya i directament a www.balascheditor.cat